ALGEN

Algen of wier is een informele verzamelnaam voor een grote, diverse groep organismen die net als planten hun energie uit zonlicht halen. Ze behoren tot de oudste organismen op aarde. Hun ontstaan, 650 miljoen jaar geleden, na het smelten van de ijskappen (sneeuwbalaarde) behoort tot de levensexplosie in het Cambrium. Algen zorgen voor 50% van de zuurstof in de atmosfeer en staan aan de basis van de voedselketen. Ze zijn groen, rood of bruin. 

Algensoorten vertonen onderling een grote diversiteit, van ééncellige microalgen tot reusachtige meercellige soorten (zeewier, kelp). Algen kenmerken zich door hun relatief eenvoudige bouw, ze hebben geen structuur zoals planten (geen wortel, stengel, blad) maar vaak wel een bouw die daar op lijkt. 

Uit het Oosten kennen we nu al nori verwerkt in sushi, maar er zijn zo'n 500 eetbare algensoorten, waarvan bruinwieren (bijvoorbeeld kombu/kelp, wakame, hiziki en zeespaghetti), roodwieren (dulse) en groenwieren (zeesla). 

MEER MENS-ZEE VERHALEN ?

© 2023  OCEANOGRAFIE, VAKGERICHT VERNIEUWEN, KdG, Antwerpen Campus Zuid & 3de graad de ! KUNSThumaniora, Antwerpen - Anouk Van de Velde
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin