DE ZEE & DE MENS

ZEVEN
"Mensen die de 7 zeeën bevaren hebben". Een uitdrukking voor wie overal op de wereld is geweest of veel ervaring heeft.
Zeven is een getal van volheid, een geluksgetal of volmaakt getal. Rome is gebouwd op zeven heuvels, een week heeft zeven dagen, de zevende dag is de rustdag van de schepping, er zijn zeven wereldwonderen. Bij een storm is de zevende aanrollende golf het meest verwoestend.
Wat de zeven zeeën geografisch aanduiden, verschilt per geschiedkundige periode, cultuur en gebied. Zo waren ten tijde van de Romeinen de zeven zeeën de Middellandse zee, Adriatische Zee, de Zwarte Zee , de Rode Zee , de Arabische Zee , de Perzische Golf en de Kaspische Zee.
De zeven zeeën zijn sinds de moderne tijd de 7 oceanen. Noordelijke- & Zuidelijke Stille Oceaan, Noordelijke- & Zuidelijke Atlantische Oceaan, Indische Oceaan, Antarctische- & Arctische Oceaan.
DE ZEE LAAT ZICH NIET VANGEN
De Nederlander, Hugo de Groot, schreef in de 17e eeuw geschiedenis over vrede, vrijheid, recht en "MARE LIBRIUM" voor de zeevaart. Dit concept stelde dat de zee internationaal territorium was, vrij toegankelijk voor alle naties om te bevaren en om handel te drijven. De zee is niet te bezetten ('occupatio'), want de zee is van iedereen ('res communis'). Maar een Brit, John Seldon, wijzigde dit in 'MARE CLAUSUM'. De zee werd verdeeld, grenzen werden getrokken. Hij legde de grens op honderd zeemijl buiten de kust.
Het zou tot 1994 duren voordat de Verenigde Naties in het VN-zeerechtverdrag uiteindelijk tot twaalf zeemijl zou komen, gemeten vanaf de laagwatergrens (1 zeemijl = 1852 meter)
- territoriale zee (tot 12 zeemijl uit de kust)
- aansluitende zone (12 tot 24 zeemijl uit de kust)
- exclusieve economische zone (EEZ) (tot 200 zeemijl uit de kust)
- continentaal plat (de zeebodem)
ONTDEK ZEVEN MENS-OCEAAN VERHALEN - dubbelklik op de illustraties -